YKS ilk 100 bursu ne kadar ?

Karamuk

Global Mod
Global Mod
YKS İlk 100 Bursu: Ne Kadar? Hem Ciddi Hem Komik Bir Bakış Açısı!

Merhaba forumdaşlar!

Bugün sizlerle çok ciddi bir konuya değinmek istiyorum: YKS İlk 100 Bursu. Ama tabii ki, herkesin bildiği “ciddi” formattan biraz uzaklaşarak, biraz eğlenceli bir şekilde yaklaşacağız. Çünkü, ilk 100’e girenlerin bu bursları ne kadar aldığını sorarken, aslında hayalimizde, o 100. kişiyi görüp bir an için nasıl bir "süper kahraman" gibi hissettiğini düşünmek gerekiyor. Evet, doğru tahmin ettiniz: bu burs gerçekten çok büyük bir avantaj! Ama gelin, bunu biraz daha mizahi bir şekilde ele alalım, bakalım bu burslar hayatımıza neler katacak!

Hadi başlayalım! Bu yazı, biraz ciddiyet biraz eğlence! 🙂

YKS İlk 100 Bursu: Ciddi Milyonlar mı, Yoksa Birkaç Bin Mi?

YKS’de ilk 100’e giren öğrencilere verilen burs, ne kadar diye soran arkadaşlarımız için şunu diyebilirim: Bu miktar, “hadi bir pizza ısmarlayayım”dan çok daha fazlası! O kadar! Fakat burada önemli olan, yalnızca bursun tutarı değil, bursu almak için harcanan çaba ve bu süreçte yaşanan zorluklar. Gerçekten de YKS’nin ilk 100’üne girenler, harfleri sadece kitaplardan değil, çamaşır sularından ve stres yorgunluğundan da öğreniyorlar!

Peki, bu burs ne kadar diye soracak olursak, yaklaşık olarak 100.000 TL ile 150.000 TL arasında değişebilen bir miktar söz konusu. Yani, yaklaşık olarak 4-5 yıl boyunca ayda bir kafede oturup arkadaşlarınıza “Ben bursluyum, bir kahve alayım” diyebileceğiniz kadar güzel bir miktar! (Tabii ki de bursu alırken herhangi bir şüpheye düşmemek adına, önce aile bütçenizi gözden geçirin 😅)

Bu kadar ciddi konuşmanın ardından biraz eğlenelim, değil mi? Erkekler, hemen strateji geliştiriyorlar: “Hangi derslere daha çok çalışmalı? Nerede en çok puanı alırım? Şu an bu soruyu çözemezsem, YKS’de birinci olamayabilirim!” Bunu yaparken “Ya bu bursun parasal miktarı ne kadar ki?” diye düşünürken bir bakıyorsunuz, kadınlar başlıyor: “Bursu kazanacağım ama ben de şu dondurmayı arkadaşlarımla paylaşabilir miyim? Zaten bursu kazandıktan sonra, annem de beni gururla gezdirir. Sonra bir 10 TL falan harcarız.” 🤷‍♀️

Erkekler Stratejik, Kadınlar Empatik: Bursun Sosyal Hayatımıza Etkileri

Erkeklerin bakış açısı: Bursu kazanıp, bu parayı harcama planları yapmaya başlamak için biraz stratejik düşünmeye başlarlar. İlk 100’e girmeye hak kazandıkları için “Vay be, işte hayatımın dönüm noktası!” diye düşünürler. 100.000 TL bursu kazanan bir genç, acaba sadece “öğrenim” değil, aynı zamanda “hızlı araba almak” ve “sürekli dışarıda yemek yemek” üzerine de stratejiler geliştirmelidir! Herhangi bir dış mekan iş görüşmesinde, ilk 100 bursunun 100.000 TL'lik kısmını nasıl harcayacağını düşünürken; derin bir sesle “Evet, elbette buna karar verdim: İleriye dönük hayallerim büyük” diye konuşacaklardır. Stratejik, net, hedefe odaklanmış! Bursun büyük kısmı başta kitaplara gidiyor, sonra birden dikkat başka yerlere kayabiliyor!

Kadınlar ise daha çok insan odaklı ve empatik bir yaklaşım geliştiriyorlar. Yani bursu kazandıklarında önce annelerinin gururunu düşünürler. “Bursu kazandıktan sonra anneme hediye alırım. Anlamlı bir hediye. Hatta belki ablama da, o da çok çalıştı.” Sonra bursun paranın küçük kısmıyla kendilerine de bir güzellik yapma planı başlar. Bu, tamamen toplumsal etkiler ve ilişkilerle ilgilidir. “Benim için bu burs sadece para değil, ailemin ne kadar gururlanacağı önemli,” diye düşünen bir kadının burs hakkındaki görüşü çok daha farklı olabilir. Bir de, sadece kendi başarıları değil, başkalarının da başarısını görebilmek, onlara destek olmak gibi bir refleksle sosyal çevreye de yarar sağlamayı hedeflerler.

Bursu Kazananın Hayatına Dair Eğlenceli Tahminler ve Senaryolar!

YKS bursu kazanan bir öğrenci için hayat değişir mi? Tabii ki! İlk 100’deki burs, hemen kendini hissettirir: Daha az stres, daha fazla zaman ve belki de daha az ramen yeme zorunluluğu! (Evet, ramen akşamları gerçekten stresli!) Peki bu öğrencinin hayatı nasıl değişir? Tabii ki de ilk bursu kazandıktan sonra başlayan o "yeni statü" ile birlikte dışarıdaki herkese "Bursluyum" demek isteği. Ama dikkat edin, bu sadece ilk başta! Sonraki aşamalarda, burs almanın getirdiği yüklerden ve sorumluluklardan dolayı, “Burslu” etiketini taşıyan öğrencinin, doğru notu tutturmak için daha fazla çalışması gerektiğini fark etmesi gerekiyor!

Geleceğe Dair Sorular: Bursu Kazananlar Ne Yapmalı?

Hadi biraz eğlenceli bir beyin fırtınası yapalım:

1. YKS bursu kazandığınızda ilk ne yaparsınız? (Bir tatil mi, yeni bir laptop mu?)

2. Bursu kazandıktan sonra "Bursluyum" demek yerine, "Evet, bu benim yılım!" demek ne kadar uygun olur?

3. Hangi harcama konusunda aileye şok yaratabilirsiniz? (Yemek mi, tatil mi yoksa yeni bir telefon mu?)

İşte sorular! Hep birlikte bu bursun hayatımıza nasıl etki edeceğini düşünerek, hem eğlenelim hem de geleceğe dair bazı güzel planlar yapalım. Unutmayın, hem erkeklerin hem de kadınların bu konuda farklı bakış açıları var ama bir şekilde hepimiz birlikte başarmak için buradayız! Şimdi, hep birlikte bu konuyu tartışmaya başlatalım.