Afad bölümü hangi üniversitelerde var ?

Deniz

New member
Afad Bölümü Hangi Üniversitelerde Var?

Bir yandan hayatta kalma içgüdüsüyle amansızca mücadele ederken, diğer yandan her anı yeniden doğuşu kucaklamakla geçiyor. Hiçbir şey aniden gelen felaketin, nehir gibi sürükleyip gittiği anların soğukluğundan daha öğretici olamaz. Ve belki de bu yüzden, bazen sadece mesleki değil, aynı zamanda insani bir görev olarak düşünülen AFAD, kendine hem gönüllü hem de profesyonel kadrolar yetiştirmekte. Bu yazı, bir hayal kırıklığından, bir kurtuluş umudundan doğan sorularla dolu bir yolculuk olacak. Kim bilir, belki siz de bu yazıya katıldığınızda, içsel bir huzura ve sükunete kavuşursunuz.

Şimdi gelin, bana biraz eşlik edin. Onlar bu yolda neler hissetti? Birbirlerinden nasıl farklıydılar?

Bir Karar Anı: Hayat ve Hayat Kurtarma Arasında

Aylin, henüz 21 yaşında, üniversiteyi yeni kazanan bir öğrenci. Fakat hayat ona büyük bir soruyu sormak üzereydi: Kendisini riske atarak, insanlara hayat vermek mi? Yoksa güvenli bir ofiste, hiçbir felakete tanıklık etmeden yaşamak mı? Aylin’in düşündüğü şey, sadece güvenli bir iş bulmak değil, aynı zamanda anlamlı bir hayat yaşamak ve insanlara yardım edebileceği bir alanda görev almak.

Aylin’in aklındaki en büyük soru, ‘AFAD bölümü’ idi. AFAD’ın ne olduğu, hangi üniversitelerde okunduğu, bu bölümün mezunlarının nasıl bir yolculukları olduğu hakkında hiç fikir yoktu. İşin bu kısmı karışıktı, ama Aylin kararlıydı. Ne olursa olsun, insanlara yardım edebilmek için ona doğru yol gösteren okulu bulmalıydı. Kendine sorduğu sorulardan biri, “Bu bölüm bana, başkalarına yardım etme fırsatı tanıyacak mı?” idi.

Ama bunu araştırırken fark ettiği bir şey daha vardı: Kadınlar, bu alanda daha çok empatik ve ilişkisel yaklaşımlar gösteriyorlar. Aylin, AFAD gibi zorlu bir alanda insanların hayatlarına dokunurken sadece profesyonel değil, duygusal ve empatik bir bağ kurmayı istiyordu. Onun için felaket sonrası yardım, sadece çadır kurmaktan, insani yardım dağıtmaktan çok daha fazlasıydı. Her bir yardım elle tutulur, hissedilir bir iyilikti.

Deniz: Stratejik ve Çözüm Odaklı Bir Yaklaşım

Diğer yanda ise Deniz vardı. 23 yaşında, erkek bir öğrenciydi. O, Aylin’in aksine, AFAD’a bir çözüm odaklı ve stratejik bakış açısıyla yaklaşan biriydi. Ne yaparsa yapsın, sonuçlar önemlidir, başarı ise sonuca odaklanmakla elde edilir. “Bu alanda çalışmak istiyorum, çünkü felaketler sonrası çabuk ve verimli çözümler üretebilirim,” diyordu. Ona göre felaket sonrası, çözülmesi gereken işler vardı ve her şeyin bir mantığı olmalıydı. Deneyimle geliştirilen stratejiler, hayat kurtarmak için kritik öneme sahipti.

Deniz, farklı AFAD bölümlerinin hangi üniversitelerde olduğunu araştırırken, başlamak için elini güçlendirecek bir şey bulmuştu. Üniversite tercihlerinde AFAD bölümlerine yer veren okullar ararken, birkaç önemli yer belirlemişti. Özellikle, İstanbul Üniversitesi, Ankara GATA, Eskişehir Anadolu Üniversitesi gibi okullar, AFAD eğitimi ve altyapısıyla ön plana çıkıyordu. Deniz için üniversite seçimi sadece bir eğitim yeri değil, aynı zamanda bu alandaki profesyonel hayata açılacak kapıydı.

AFAD Bölümü: Birlikte Geçilecek Zorlu Bir Yol

Aylin ve Deniz’in birbirinden farklı bakış açıları, aslında AFAD bölümünün iç yüzünü yansıtan iki farklı karakterdi. Aylin’in empatik yaklaşımı, insanların duygusal ihtiyaçlarına karşı duyduğu derin anlayış; Deniz’in ise stratejik yaklaşımı, doğru çözüm üretme isteği... Bir araya geldiklerinde, zorlu bir felakette iki farklı bakış açısının birleşimi, daha etkili ve kalıcı sonuçlar yaratabiliyordu.

Aylin, "Herkes bir şekilde çözüm üretebilir, ama bu çözümü sadece bir insanın kurtuluşu için değil, toplumun dayanışma ruhunu da güçlendirecek şekilde üretmeliyiz," diyordu. Bu sözler, o zorlu anlarda insanın sadece fiziksel değil, ruhsal olarak da iyileşmesine odaklanmak gerektiğini anlatıyordu. O, sadece ilk müdahaleyi değil, insanların psikolojik destek almalarını da önemsiyordu.

Deniz ise, "Çözüm, hızlı ve etkili olmalı," diyordu. Ona göre, AFAD’ı bir organizasyon olarak ele almak, felaket sonrası insanların acil ihtiyaçlarını karşılayacak kadar hızlı, verimli ve organize olmakla ilgiliydi. Her adımda strateji, her durumda plan ve çözüm!

Birlikte Göçtüğümüz Yolun İntikamı: Daha İyi Bir Gelecek İçin

Bu iki bakış açısı aslında zıt değil, tamamlayıcıydı. Aylin, felaketin insana ne kadar zarar verebileceğini, Deniz ise felaket sonrasında bu zararları ne kadar hızlı ve etkili şekilde telafi edebileceğimizi gösteriyordu. Bu bölüm, insana değer veren ve hayat kurtaran bir meslek gibi görünse de, çok daha fazlasıydı. Hem bir strateji, hem de bir duygu yoğunluğuydu.

İçinden geçtiğimiz her felaket, bazen insanları sadece birbirlerine bağlar. İnsanların elini, ruhunu, yüreğini birleştirerek hayata tutunmasını sağlar. Yalnızca bir felakette değil, tüm hayatımızda önemli olan, birbirimize nasıl dokunduğumuzdur. Ve AFAD, işte bu yüzden, herkese bir fırsat sunar: Yardım etmeyi ve insan olmayı keşfetmek.

Peki ya siz? Bu yolculuk hakkında ne düşünüyorsunuz? Aylin ve Deniz’in bakış açıları arasında sizin favoriniz hangisi? Ya da belki, AFAD’ı siz nasıl hayal ediyorsunuz? Yorumlarınızı paylaşın!